Prosty przepis na ciasto do pizzy

Przedstawiam najprostszy przepis na ciasto do pizzy.
Ciasto na pizzę o wielkości około 30 cm. Cienkie ciasto.

Składniki:


  • mąka pszenna - półtorej szklanki (200 g)
  • woda - pół szklanki (120 ml)
  • olej roślinny (np. oliwa z oliwek) - 2 łyżki
  • drożdże - 4 gramy suchych lub 10 gram świeżych
  • sól - pół łyżeczki
  • cukier - pół łyżeczki


Drożdże mogą być suche (w proszku) lub świeże - jak kto lubi.
4 g suchych drożdży to pół torebki. 10 g drożdży świeżych to 1/10 kostki. Jeżeli damy trochę więcej, to nic się nie stanie.

Wykonanie:


Sposób przygotowania jest bardzo prosty (wersja dla suchych drożdży):
Zmieszać wszystkie składniki łyżką, następnie ugnieść ciasto rękami (wystarczy 5 minut).

Jeśli chodzi o drożdże, to:

  • jeżeli używamy suchych, to możemy je po prostu zmieszać razem z wszystkimi składnikami, nie trzeba ich wcześniej mieszać. Jeżeli ktoś woli, to można je wcześniej zmieszać z letnią wodą i odczekać kilka minut, aby drożdże się rozpuściły, ale nie jest to koniecznie;
  • jeżeli używamy drożdży świeżych, to trzeba wcześniej rozpuścić je w letniej wodzie (nie za gorącej), odczekać kilkanaście minut, aby drożdże sobie dojrzały. Do wody można także dodać cukier (pół łyżeczki wg przepisu), wtedy drożdże dostaną lepszego kopa.

Po wymieszaniu składników, wyrabiamy ciasto, powinno być ono gładkie i sprężyste.
Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę (powinno podwoić objętość).


Pieczenie:



proste ciasto na pizze
Po wyrośnięciu ciasto wyrobić ponownie i uformować rękami spód pizzy, posmarować sosem lub olejem, rozłożyć ulubione składniki (wędlina, oliwki, ser itp.) i wsadzić do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Pieczemy zwykle ok. 20-25 minut w temperaturze 220 stopni. Niektórym piekarnikom wystarczy nawet 15 minut. Ciasto powinno być zrumienione od spodu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz