Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

Wykonanie smakowitej pizzy jest dość proste. Dobre ciasto na pizzę można wykonać nie posiadając wielkiego doświadczenia kulinarnego.

Przepis na ciasto do pizzy o średnicy 30 cm (jedna pizza), cienkie ciasto.


Składniki:


  • 1,5 szkl. mąki pszennej (200 g)
  • 0,5 szkl. ciepłej wody (120 ml)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 4 g suchych drożdży (lub 10 g świeżych)
  • 0,5 łyżeczki cukru  
  • 0,3 łyżeczki soli 
  • zioła (bazylia, oregano, tymianek) - opcjonalnie 
Najważniejsza jest dobrej jakości mąka, najlepiej typu włoskiego (patrz: ciasto na pizzę włoską). Jeśli nie mamy oryginalnej mąki włoskiej (Farina 00 - można ją kupić przez internet), możemy użyć innej mąki, najlepiej wysoko proteinowej, więc zdecydowanie lepsza będzie mąka chlebowa niż tortowa.

Jeśli chodzi o drożdże to można użyć świeżych lub suchych - zależy jakie mamy pod ręką.
10 g świeżych drożdży to 1/10 kostki, 4 g drożdży suchych to ok. pół torebki (kopiasta łyżeczka).

Do ciasta na pizzę można także dodać ulubione zioła. Nie są one jednak konieczne. Jest to kwestia smaku.


Wykonanie ciasta:

Drożdże (suche lub świeże) rozpuścić w ciepłej wodzie (nie za gorącej, żeby nie zabić drożdży!), dodać cukier i odstawić na kilkanaście minut, żeby drożdże wyrosły.

Jeśli używamy suchych drożdży, to możemy również zmieszać je od razu z mąką i pozostałymi składnikami (to wersja szybka).

Mąkę wymieszać w misce z drożdżami i dodać pozostałe składniki. Następnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Zwykle wystarczy kilka minut, chociaż aby uzyskać najlepszą jakość ciasta, warto powyrabiać je trochę dłużej, nawet 15 minut.
Po wyrobieniu odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (zwykle wystarczy około godziny).


Pieczenie pizzy:

resztki ciasta do pizzy
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić. Spód do pizzy uformować rękami na blasze lub papierze do pieczenia. Zostawić na chwilę do wyrośnięcia, w tym czasie przygotować dodatki i nagrzać piekarnik.
Ciasto warto podpiec przez 3-5 minut w mocno nagrzanym piekarniku (230 stopni). Wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące i nie nasiąknie płynem ze składników.
Jeżeli mamy mało czasu, to etap podpiekania można pominąć.
Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować sosem lub oliwą i rozłożyć przygotowane wcześniej składniki.
Piec ok. 15 minut zależnie od piekarnika. Brzegi ciasta powinny być zrumienione.
Jeśli nie podpiekaliśmy wcześniej spodu, czas pieczenia odpowiednio wydłużyć (do ok. 20 min).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz