Przepis na pizzę bezglutenową

W dzisiejszych czasach znaczna część użytkowników kuchni i jadalni spożywa tylko produkty bezglutenowe. Zatem umieszczam przepis na pizzę bezglutenową.

Pizzę bezglutenową można wykonać z różnego rodzaju mąk, z których najpopularniejsze i najłatwiej dostępne są mąki: gryczana, ryżowa i kukurydziana. Całkiem nieźle nadają się one na ciasto do pizzy.

Składniki - pizza gryczana: 

  • 1 szkl. mąki gryczanej
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej (opcjonalna)
  • 8 g suchych drożdży (1 torebka)
  • duża szczypta soli (maks. 0,5 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szkl. ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oleju
Niestety mąka kukurydziana dość często powoduje alergię, ale w tym przepisie mąka kukurydziana nie jest konieczna i można ją pominąć - w takim wypadku ciasto na pizzę robimy z samej mąki gryczanej. Wtedy do przepisu używamy 2 szklanek mąki gryczanej.

Wykonanie:

Wykonanie ciasta podobnie jak w przepisie podstawowym na ciasto na pizzę: przygotować zaczyn z drożdży (mieszamy z wodą i cukrem i odstawiamy na 15 minut), wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto, gdyby było za suche można dolewać po łyżce wody i wyrabiać dalej. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Można też ciasto przygotować dzień wcześniej i wstawić je na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć kilka godzin przed pieczeniem, żeby ciasto się ugrzało. Ciasto dojrzewające w lodówce lepiej wyrasta.

Piec ok. 20 minut w temp. 230 stopni razem z dodatkami aż się zrumieni.
Sam spód do pizzy można wcześniej podpiec przez 5 minut, żeby ciasto nie rozmiękło się od dodatków.

Składniki - pizza ryżowa:

  • 1 szkl. mąki ryżowej
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej (opcjonalna)
  • 0,5 szkl. ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży (1 torebka)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oleju

W tym przepisie na pizzę, podobnie jak powyżej, mąka kukurydziana nie jest konieczna, można ją pominąć. Ciasto można zrobić tylko z mąki ryżowej.

Wykonanie:

Sposób wykonania jest taki sam jak przy pizzy gryczanej.


Pizza ziemniaczana

Jeśli chodzi o pizzę bezglutenową, to można ją także zrobić z gotowanych ziemniaków.
Na jedną pizzę ugotować 1 kg ziemniaków w osolonej wodzie, wystudzić je i zmielić. Dodać 2 jajka, 2 starte ząbki czosnku, sól i zioła (opcjonalnie). Wszystko wyrobić, uformować i piec sam spód ok. 15 minut w mocno nagrzanym piekarniku (230 stopni). Wyciągnąć spód, nałożyć sos i składniki i piec przez 25 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz