Pizzę bezglutenową można wykonać z różnego rodzaju mąk, z których najpopularniejsze i najłatwiej dostępne są mąki: gryczana, ryżowa i kukurydziana. Całkiem nieźle nadają się one na ciasto do pizzy.
Składniki - pizza gryczana:
- 1 szkl. mąki gryczanej
- 1 szkl. mąki kukurydzianej (opcjonalna)
- 8 g suchych drożdży (1 torebka)
- duża szczypta soli (maks. 0,5 łyżeczki)
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szkl. ciepłej wody
- 2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Wykonanie ciasta podobnie jak w przepisie podstawowym na ciasto na pizzę: przygotować zaczyn z drożdży (mieszamy z wodą i cukrem i odstawiamy na 15 minut), wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto, gdyby było za suche można dolewać po łyżce wody i wyrabiać dalej. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę.Można też ciasto przygotować dzień wcześniej i wstawić je na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć kilka godzin przed pieczeniem, żeby ciasto się ugrzało. Ciasto dojrzewające w lodówce lepiej wyrasta.
Piec ok. 20 minut w temp. 230 stopni razem z dodatkami aż się zrumieni.
Sam spód do pizzy można wcześniej podpiec przez 5 minut, żeby ciasto nie rozmiękło się od dodatków.
Składniki - pizza ryżowa:
- 1 szkl. mąki ryżowej
- 1 szkl. mąki kukurydzianej (opcjonalna)
- 0,5 szkl. ciepłej wody
- 8 g suchych drożdży (1 torebka)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki oleju
W tym przepisie na pizzę, podobnie jak powyżej, mąka kukurydziana nie jest konieczna, można ją pominąć. Ciasto można zrobić tylko z mąki ryżowej.
Wykonanie:
Sposób wykonania jest taki sam jak przy pizzy gryczanej.Pizza ziemniaczana
Jeśli chodzi o pizzę bezglutenową, to można ją także zrobić z gotowanych ziemniaków.Na jedną pizzę ugotować 1 kg ziemniaków w osolonej wodzie, wystudzić je i zmielić. Dodać 2 jajka, 2 starte ząbki czosnku, sól i zioła (opcjonalnie). Wszystko wyrobić, uformować i piec sam spód ok. 15 minut w mocno nagrzanym piekarniku (230 stopni). Wyciągnąć spód, nałożyć sos i składniki i piec przez 25 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz