Pizza na szybko

Kiedy mamy ochotę na coś w rodzaju pizzy, ale nie mamy czasu na wyrabianie ciasta drożdżowego, możemy stworzyć pyszny zamiennik. Poniżej przedstawiam dwa ciekawe i smaczne zamienniki ;)

Pizza z tortilli

Inspirowane przepisem z programu Pyszne 25. Porcja dla 1-2 osób.

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 3 łyżki sosu pomidorowego do pizzy lub koncentratu pomidorowego/przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • duża kulka mozzarelli
  • 50 g żółtego sera
  • ulubione dodatki: może być wędlina, oliwki itp.
  • szczypta suszonych ziół: oregano, bazylia, tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie: 

Jeden placek tortilli posypać startym żółtym serem i położyć na niego drugi placek.
Tortillę posmarować gotowym sosem do pizzy lub koncentratem wymieszanym z ziołami, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Nałożyć ulubione składniki (wędlina, oliwki, kukurydza itp.) i pokrojoną cienko mozzarellę.
Całość włożyć na blachę i wsadzić do nagrzanego do temp. 190-200 stopni piekarnika na ok. 12-15 minut.
W tym czasie można zrobić sałatkę, którą posypie się pizzę lub poda jako dodatek w osobnej miseczce. Można użyć m.in. dowolnej sałaty (rzymska lub lodowa), rukoli, pomidorów koktajlowych, kukurydzy, oliwek lub innych ulubionych składników.


Pizza z podpłomyka

Przygotowujemy ciasto, jak na pierogi: pół szklanki mąki wsypać do miski, dać szczyptę soli i dolewać po trochę dość gorącą wodę. Wyrabiać ręką. Wody dolewać tyle, żeby ciasto się nie kleiło do ręki. W razie potrzeby posypać rękę mąką i zebrać przyklejone ciasto. 
Wstawić na gaz suchą teflonową patelnię, żeby się dobrze nagrzała.
W tym czasie (lub wcześniej) przygotować sobie sos pomidorowy, ser (żółty, mozzarella itp.) i ulubione składniki (propozycje znajdziesz tu).
Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć rękami tak, żeby pasowało do średnicy patelni. Włożyć je na nagrzaną patelnię i poczekać kilka minut, aż się dobrze zrumieni.
Następnie przerzucić podpłomyk na drugą stronę, posmarować wierzch sosem i nałożyć wszystkie dodatki. Przykryć pokrywką i dać na wolny ogień. Po ok. 5 minutach, kiedy ser się rozpuści, można już jeść. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz