Sos do pizzy

Tym razem pomysły na sosy do pizzy, w zależności od tego ile mamy czasu i chęci, robione szybko lub dłużej. Na końcu także wersja dla tych, którzy nie lubią pomidorów :).

Sos pomidorowy (wersja szybka)

2 duże pomidory z puszki lub świeże obrane ze skóry i bez pestek wrzucić do rondelka i dodać 2 łyżki wody (lub soku pomidorowego). Wcisnąć jeden ząbek czosnku i wsypać po łyżeczce suszonych ziół (oregano, tymianek i bazylię), dodać sól i pieprz do smaku. Postawić rondelek na wolnym ogniu i zagotować. Gotować kilka minut i mieszać. Sos powinien być dość gęsty, żeby nie spłynął z pizzy. Jeśli jest za rzadki, gotować i mieszać dłużej, żeby płyn odparował. Zestawić z ognia, zmiksować i smarować pizzę.
W wersji super szybkiej można pominąć gotowanie ;) albo też po prostu posmarować pizzę koncentratem pomidorowym.

Jak się ma jednak trochę więcej czasu można się pokusić o przygotowanie bardziej pracochłonnej wersji sosu. Walory smakowe dostarczane przez taki sos do pizzy wynagrodzą poświęcony mu czas;)

Sos pomidorowy (wersja dla zaawansowanych)

Na patelni lub w rondlu z grubym dnem podgrzać oliwę z oliwek (2 łyżki) i podsmażyć na niej posiekany ząbek czosnku. Dodać pół puszki pomidorów całych lub krojonych (ok. 200-250 g) lub ze 2 średniej wielkości świeże dojrzałe pomidory (obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone w kostkę) i kilka świeżych liści bazylii. Doprawić do smaku solą i pieprzem i całość zagotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby sos się nie przypalił.
Przetrzeć wszystko przez sitko, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Wstawić jeszcze raz na wolny ogień i zagotować, cały czas mieszając, aż do uzyskania dość gęstej konsystencji.
Sos starczy na jedną dużą pizzę. Wykonanie jest dość pracochłonne, więc można też podwoić ilość składników, połowę przelać do słoiczka i wstawić go do lodówki. Użyć przy następnej okazji.

Sos biały 

Do rondelka z grubym dnem dać 2 łyżki masła i 1 łyżkę wody (masło się nie przypali). Kiedy tłuszcz się rozpuści wrzucić posiekany ząbek czosnku, posiekaną drobno małą cebulkę i kilka listków świeżego lub szczyptę suszonego oregano (i/lub innych ziół: bazylia, tymianek itp.). Wszystko chwilę smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli i dolać jedno małe opakowanie śmietany 18 %. Energicznie mieszać trzepaczką, żeby śmietana się nie zważyła. Doprawić solą i pieprzem. Smarować spód do pizzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz