Poniżej kilka pomysłów na składniki do pizzy.
Oczywiście podstawowa zasada jest taka: na pizzy może znaleźć się prawie wszystko, co chowamy w lodówce. Jednak niektóre produkty spożywcze nadają się do tego wprost wspaniale, inne... mniej wspaniale. Na pewno warto zachować umiar i wybrać 4-5 składników, żeby nie "zasypać" ciasta :).
Pomysły na składniki do pizzy
Składniki do pizzy powinny być drobne. Duże kawałki utrudniają potem krojenie i spożywanie fragmentów pizzy. Małe kawałki lepiej się prezentują.- mielona wołowina (surowa, może być przyprawiona, kładziemy na pizzy drobne kuleczki, które upieką się w kilkanaście minut)
- brokuły (małe kawałki, mogą być lekko podgotowane lub blanszowane)
- kukurydza (z puszki)
- groszek (też z puszki, to trochę nietypowy składnik pizzy, ale niektórzy go uwielbiają)
- pieczarki (obrane i podsmażone)
- papryka, pepperoni
- wędlina (resztki z lodówki ;-) może być wędlina drobiowa lub salami)
- kabanosy (pocięte na małe kawałki)
- pierś z kurczaka (najlepiej wcześniej podsmażona, małe kawałki)
- ryby (np. tuńczyk), krewetki, anchois
- cebula (mała ilość poprawia smak, najlepiej wyglądają kółka z cebuli)
- oliwki (koniecznie! chyba że nie lubimy... to niekoniecznie)
- pomidory (jeżeli na spód dajemy sos pomidorowy, to pomidory można sobie odpuścić)
- owoce: ananasy, mandarynki, kawałki pomarańczy
- zioła: bazylia, oregano, tymianek (najlepiej świeże)
- rukola
- szpinak
- czosnek (drobno posiekany)
- ogórki kiszone
Ser jest zbyt oczywisty, a zarazem zbyt istotny, aby wymieniać go wśród innych składników pizzy!
Jaki ser będzie dobry?
Może to być zwykły ser żółty (starty), jeżeli nie mamy akurat nic innego w lodówce (to wersja prosta, nie klasyczna).
Jednak najczęściej stosuje się ser mozarella (np. w plastrach).
Inne sery, które możemy użyć to: gorgonzola, feta, camembert oraz parmezan.
Może to być zwykły ser żółty (starty), jeżeli nie mamy akurat nic innego w lodówce (to wersja prosta, nie klasyczna).
Jednak najczęściej stosuje się ser mozarella (np. w plastrach).
Inne sery, które możemy użyć to: gorgonzola, feta, camembert oraz parmezan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz