Pizza żytnia (dojrzewająca w lodówce)

Pizza żytnia? To brzmi dość dziwnie, rzeczywiście.
Jednak moim skromnym zdaniem pizza na cieście żytnim jest zdecydowanie lepsza niż tradycyjna pizza na cieście pszennym!
Naprawdę warto spróbować.

Jak w każdej pizzy, bardzo ważna jest mąka.
Mąka powinna być dobrej jakości. Najlepiej wypróbować mąki różnych producentów, dostępne w Twoim regionie. Po kilku eksperymentach, na pewno znajdziesz w końcu dobrą mąkę.
Jeżeli mąka będzie złej jakości, ciasto może się po prostu nie udać, albo nie będzie tak dobre, jak powinno.
Jeśli chodzi o typ mąki, to może to być najpopularniejsza mąka typu 720. Ewentualnie może być trochę grubsza (żurkowa), która też ma swoich zwolenników, ale nie powinna to być mąka razowa (typ 2000 to zdecydowanie przesada!). Jednak wg mnie lepsza jest mąka biała, typ 450 lub 500.

Oto jak wykonać żytnie ciasto na pizzę:

Składniki:

Proporcje na jedną pizzę o średnicy 30 cm.

3/4 szkl. wody (180 ml)
1 i 2/3 szkl. mąki żytniej (200 g)
1 pełna łyżeczka suszonych drożdży
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego)

Wykonanie:

Drożdże wymieszać w lekko ciepłej wodzie. Do drożdży można od razu dodać cukier. Odstawić na kilka/kilkanaście minut.
Następnie wymieszać zaczyn drożdżowy z mąką i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać przez kilka minut (można też mieszać łyżką).

Uwaga! Żytnie ciasto na pizzę ma inną konsystencję, niż ciasto pszenne. Ciasto pszenne powinno być gęste i nielepiące, natomiast ciasto żytnie powinno być bardziej lepkie i mokre. Nie należy próbować uzyskać z mąki żytniej takiej samej konsystencji ciasta, jak z mąki pszennej (ciasto będzie wtedy za gęste).

Po wyrobieniu ciasto należy przykryć i wstawić do lodówki na dobrych kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia wyjąć ciasto na kilka godzin przez wykonaniem pizzy, aby ciasto osiągnęło temperaturę pokojową.
Jeżeli nie chcemy czekać tak długo, to można pominąć etap wyrastania ciasta w lodówce. W takim wypadku należy zostawić ciasto na około 1 godzinę do wyrośnięcia (aż zwiększy objętość przynajmniej o połowę).

Gdy ciasto jest już wyrośnięte, należy je przez chwilę wyrobić i rozłożyć na papierze do pieczenia. Rozkładać ciasto mokrymi palcami, wtedy się nie przykleja. Ciasto powinno mieć ok. 30 cm średnicy.

Nagrzać piekarnik do ok. 220 stopni (z blachą w środku!).
Do nagrzanego piekarnika, na gorącą blachę, przełożyć ciasto do pizzy razem z papierem.
Spód podpiec przez 3-5 minut (aż będzie suchy).
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, posmarować sosem lub oliwą i rozłożyć dodatki.
Następnie piec przez 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni (zależnie od piekarnika).
Dzięki wcześniejszemu podpieczeniu spodu, ciasto nie rozmięknie się, będzie bardziej chrupiące.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz